Архива за ознаката: институции

Зошто пропаѓаат нациите

Зошто пропаѓаат нациите (“Why nations fail: the origins of power, prosperity and poverty”) од Дарон Аџемоглу (МИТ) и Џејмс Робинсон (Харвард) е името на новата книга која излезе овој февруари и полека станува една од најзначајните популарни книги од областа на развојната економија. Уште првата недела дебитираше на листата на бестселери на Њујорк Тајмс и понатаму добива одлични критики од сите значајни сватски списанија. Во неа авторите се обидуваат да дадат одговор на прашањето содржано во насловот: зошто некои држави се богати и просперираат, а зошто други тонат во сиромаштија?, и како втор дел: зошто пропаѓа Македонија?, пишува Горан Лазаревски.