Архива за ознаката: демографија

Не само кои сме, ами и какви сме: пописни прашања во сенка

Пописот, освен што нуди податоци за моменталната состојба на населението и домаќинствата, индиректно може да понуди и увид во потребите и нееднаквоста на населението. Со тоа, јасни и прецизни податоци и индикатори се во коренот на било каква анализа за проблемите со кои се соочува населението, а со тоа и на решенијата на истите, пишува Елена Б. Ставревска во младинската онлајн колумна на Радио Слободна Европа.