3

Oproep voor solidariteit met de Macedonische protesterende burgers

Addendum bij de Oproep voor Solidariteit met Demonstranten van Macedonië

Macedonie staat op dit moment in het spotlicht van de media. Vorig weekend (9-10 mei) zijn meer dan 20 mensen vermoord, inclusief politieagenten, tijdens geweldadige botsingen in Kumanovo, een stad 20 km ten noorden van de hoofdstad Skopje. Wij, burgers, activisten, en wetenschappers die deze oproep initiëren, sluiten ons aan bij de nationale rouw en willen onze oprechte deelname uitspreken voor de overleden en gewonde agenten, hun families en geliefden en zijn solidair met alle inwoners van Kumanovo. Toch, veel onzekerheden die het incident omringen hebben er toe geleid te twijfelen aan de oprechtheid van de verklaring van de officiële regering wat betreft de gebeurtenissen.

Wij verwerpen prompt deze speculaties die het incident omlijsten als interetnisch en we nodigen het publiek uit zich hier van te onthouden en in plaats daarvan systematisch de motieven te analyseren. We willen er hier op wijzen dat het incident in Kumanovo gebeurden temidden van burgerdemonstraties met de roep om het opstappen van de regering. Deze roep is het gevolg van jaren van protest en activisme tegen discriminerende wetsaanpassingen, bijna complete mediacontrole en voortdurende privatisering van alle segmenten van het dagelijks leven. In het verleden hebben wij gedemonstreerd voor persvrijheid, als steunbetuiging voor mensen in de media en eisen de gekaapte publieke zender terug keert naar behartigen van de belangen omwille van de burgers. Wij eisten verantwoordelijkheid voor het verpeste zorgsysteem. We hebben herhaaldelijk gevochten voor leven met waardigheid en arbeidsvoorwaarden en we demonstreren tegen de diefstal, verpaupering en vernedering van de bevolking.

Op de frontlinie tegen elke vorm van onrecht, winnen de demonstraties daadkracht na een serie van gelekte telefoongesprekken die publiek werden uitgezonden door de grootste oppositie partij. De gelekte telefoongesprekken bevatten illegale en buiten grondwettelijke handelingen door top ambtenaren en misbruik van staatsmacht voor eigen belang. In het aluisterschandaal, werden meer dan 20.000 burgers afgeluisterd, allen, zogezegd, in opdracht van top regeringsambtenaren die surveillance-aparatuur kochten vanuit Isreal in 2008. De greep van de staat eindigt niet hier. Macedonië is een van de 36 landen die wereldwijd software gebruikt om internet gebaseerde communicatie te monitoren, volgens een lijst gepubliceerd door de universiteit van Toronto.

Bovendien willen we in dit addendum herinneren aan de waarschuwingen voor mogelijk geweld die we hebben opgeworpen in onze roep voor solidariteit. De overheid zal doorgaan onze roep voor aftreden te weerstaan. Zelfs nu, temidden van alle dillema’s over de capaciteit van de overheid om de veiligheid van haar burgers te waarborgen. En ondanks de grootschalige bewaking die ze heeft ontketent, is de overheid resoluut om haar greep op de macht op de staat te handhaven en weg te lopen voor verantwoordelijkheden.

We dringen er op aan bij aanverwante bewegingen, en mensen over de hele wereld om deze Roep voor Solidariteit te ondersteunen. Omdat we bang zijn voor een geweldadige institutionele onderdrukking van de burgerlijke opstand in Macedonië. In de laatste paar jaren heeft de overheid hulpmiddelen voor massa-onderdrukking aangeschaft, inclusief rubberen kogels en waterkanonnen. De kogels zijn zeer waarschijnlijk aangeschaft via een Turks bedrijf, producent van Toma voertuigen, die de overheid van Macedonië opgeeft als een van hun klanten, naast Kenia, Sudan en Mali. Macedonische burgers kunnen zich alleen verdedigen door het aantal medestanders dat ze hebben. Aangezien alle demonstranten in Macedonië nu bij elkaar komen tot een grote beweging voor rechtvaardigheid en vrede, zijn duidelijke eisen en JOUW solidariteit, onder de naam #Protestirma (wat betekent “Ik protesteer”), van het allergrootste belang! Alle medestanders van het protest in Macedonië kunnen de vreedzame samenkomst bijwonen in Amsterdam op zondag 17 mei 2015 < https://www.facebook.com/events/776234272483350/ >

 

Oproep voor solidariteit met de Macedonische protesterende burgers (06.05.2015)

Op dinsdagnacht (05-05-2015) protesteerden duizenden burgers uit Macedonië bij het regeringshoofdkwartier met als doel het ontslag van premier Gruevski en zijn kabinet. Geluidsopnames van telefoongesprekken tussen regeringsbeamten, die uren van tevoren ten gehore waren gebracht, onthulde directe betrokkenheid van de Premier en de Minister van Interne Zaken. Zij probeerden de waarheid te verhullen over de betrokkenheid van een politieagent bij de moord op een 22-jarige man. De politieagent had de man doodgeslagen tijdens zijn dienst in juni 2011.

Wat begon als een vreedzaam protest tegen politiebrutaliteit, escaleerde al snel toen de betogers het politiekordon doorbraken en zich verplaatsten tot recht voor het regeringsgebouw. Binnen een paar uur braken volledig uitgeruste ME’ers het protest op, door gebruik te maken van bruut geweld, schokgranaten en traangas. Ze dreigden verder waterkanonnen in te zetten, maar deden dat uiteindelijk niet. Aan het einde van de 1politieactie werden tientallen burgers aangehouden – Sommige van hen werden zover als het centrum van Skopje achterna gezeten. Tijdens de jacht op de protesterende burgers werd door de speciale eenheid zelfs een publieke universitaire bibliotheek bestookt, waar men de studenten die daar toevallig aanwezig waren lastig vielen. Als gevolg van deze geweldadige politieactie, raakte een klein aantal politieagenten en omstanders en een groter aantal protesterende burgers ernstig gewond. Naar schatting werden er zo’n 40 activisten aangehouden. Het protest zal elke dag hervat worden om 18:00 uur.

Gealarmeerd door het willekeurig gebruik van geweld door de politie van Skopje dinsdagnacht, vrezen wij dat de confrontaties waarschijnlijk verder zullen escaleren. Wij twijfelen er niet aan dat Gruevski, de oproep om op te stappen negeert en dat hij bereid is de politie-eenheid tot tragische extremen op te drijven om zijn grip op staatsbevoegdheid en machtsmiddelen te houden.

De audio-opname die het protest op gang bracht is één van de meest recente uit een serie van gelekte telefoontaps, die de grootste opositiepartij, de Sociale Democraten, openbaar heeft gemaakt voor het Macedonische volk. Wat begon met bewijs van het monitoren van 2meer dan 20,000 burgers opgezet door de Premier en zijn neef, het hoofd van de raad van toezicht voor Veiligheid en geclassificeerde informatie, Sasho Mijalkov, ging door met meer schandalige onthullingen. In meer dan 30 van de teloontaps onthulde de gesprekken verkiezingsfraude, complete controle over de rechterlijke macht en media, acties van directe druk en bedreigingen tegen over tegenstanders, verduistering van grote hoeveelheden van publiek geld en publieke eigendommen voor eigen profijt, corruptie op een massale schaal. Ze hebben getoond hoe over een periode van 9 jaar, sinds de aantreding van Gruevski, de staat is veranderd in een crimineel netwerk volledig toegewijd tot het verdedigen van eigen belang en regeringselite, hun families en vrienden en volhardt in een compleet systeem van controle over de bevolking door middel van het aanhoudende gebruik van propaganda. De bijna complete controle van de media heeft geresulteerd in gelimiteerde beschikbaarheid van informatie voor de Macedonische bevolking met betrekking tot het materiaal van de telefoontaps, de protesten en het brute optreden van de politie. De sociale media en enkele mediakanalen zijn de enige bronnen geweest van informatie.

Deze brief, vanuit de burgers, activisten en academici, die bezorgd zijn over de recente ontwikkelingen in Macedonië, is een poging om aandacht te trekken voor de gebeurtenissen in het land. Het is ook een pleidooi voor solidariteit met de burgers die gerechtigheid zoeken en vrijheid. Wij, de ondergetekenden steunen het verzoek van de protesterende burgers voor het ontslag van de regering. Des te meer, verzoeken wij de Macedonische politie-eenheid solidariteit te tonen met hun burgers, zich te onttrekken aan het gebruik van onevenredig geweld en alle bevelen te weigeren die niet grondwettelijk zijnzijn en in strijd zijn met de rechten van de protesterende burgers. Ten slotte hopen we op een onzijdig en professionele verslaggeving door nationale en internationale media omtrent de gebeurtenissen.

Als u wilt dat uw naam en/of uw organisatie wordt toegevoegd op de lijst van medestanders, schrijf dan een mail naar prekugranicenkomitet@gmail.com, met de volgende zin als onderwerp: SOLIDARITY WITH MACEDONIA’S PROTESTERS.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *