Мост на спасот

Дел од првиот дел на вонредното заседание „Сценарија за излез од политичката криза. Автор: Горан Лазаревски

Македонските интелектуалци се генерално лоши прогнозери. Повеќето со години предвидуваат пад на Владата, но на секои избори реалноста ги демантира. И овој пат, во игра се неколку сценарија, кои се повеќе листа на желби отколку издржана анализа.

Груевски да си поднесе оставка и да распише избори. Оние кои реално се надеваа(т) на ваков хепи-ендинг, чиј главен пропонент беше токму Заев пред да ги активира бомбите, очигледно не го познаваат менталниот склоп на Премиерот. Некој што е во состојба да изврши такви злосторства за какви што чувме е опериран од секаква морална совест. Од психопатолошки аспект, нарцисоидните личности веруваат дека се безгрешни и непобедливи, што се потврдува од неговото поведение. Поважно можеби, евентуален пораз на избори за Груевски е end game – крај на неговата политичка кариера и почеток на неговиот затворенички живот. Како што и самиот најави: повлекување нема, ќе се бори до последно.

Малку пософистицирана варијација на истата тема е меѓународната заедница да го притисне Груевски да се повлече. Ова доаѓа од истите оние типови кои 9 години чекаат од странците да им ја донесат власта на тацна и постојано остануваат разочарани. Прво, во ситуација кога пристапните преговори со ЕУ/НАТО се блокирани од Грција, меѓународната заедница има на располагање многу малку инструменти за притисок. Второ и поважно, странците за Груевски не се никаков авторитет, туку се непријател за внатрешна употреба со кој веќе со години се мобилизира членството. Секаков притисок од надвор лесно ќе биде спинуван како дел од заверата против Македонија да го смени името и совршено ќе се вклопи во приказната за странски служби, која колку и да е неиздржана, по сѐ изгледа има значителен број приврзаници дома. Мислам дека Груевски е во состојба и сосема да му го сврти грбот на Запад ако добие руска поддршка, судејќи според проруската ориентираност на ударните пропагандистички перјаници на режимот (Никовски, Велиновска, Латас). Русија и официјално изрази претензии за зголемено влијание на Балканот и го поддржа Груевски да се справи со “обидот за пуч“. Ваквиот развој би ја направил поделбата меѓу граѓаните уште подраматична со несогледливи последици за стабилноста на земјата.

Третото сценарио е да дојде до некаков внатрешен преврат во ВМРО-ДПМНЕ. Луѓето што го заговараат ова несомнено не ја познаваат внатрешната структура на оваа партија. Тоа е всушност помалку партија, а повеќе секта, односно мафија, составена од безрбетници, условени со меници, поткупени со работни места, уценувани со прљав веш, заплашувани со прислушување и тајна полиција. Едноставно немаат ниту морален, ниту организационен капацитет за преврат. Од снимените разговори видовме дека тоа не е ниту класична пирамидална структура, туку своевиден паноптикон, каде секој функционер има пристап до Премиерот и теренецот Миле преку СМС, а овие микро-менаџираат сѐ што се случува. Впрочем, и леснотијата со која Стварески и Јанкулоска беа понижени и ставени под контрола по шестата бомба го потврдува ова.

Постои и т.н. „револуционерно“ сценарио, според кое народот со протести би ја презел власта. Мислам дека ова е чиста фантазија, бидејќи не постои ниту капацитет, ниту политичка волја за такво нешто. А уште помалку е тоа посакувано сценарио, бидејќи таква една власт ќе има уште помалку легитимитет од сегашнава и може само да ѝ се удри од глава на опозицијата.

Сметам дека единственото реално сценарио за излез од кризата е формирање ново мнозинство во Парламентот помеѓу СДСМ и албанските партии. За да дојде до ова, клучно е СДСМ да демонстрира политичка моќ преку масовни протести со цел да ја убеди ДУИ дека коалицирањето со нив е победничка опција. Истовремено важна улога треба да одигра и меѓународниот фактор кој ужива големо влијание кај албанските елити. Грешка би било доколку СДСМ објави компромитирачки материјали за албанските главни играчи. СДСМ мора да гради мостови за сојузништво, а не да ги урива. Ако треба, и да ги искористи снимките како leverage во такви евентуални тајни преговори. Во овој момент главен приоритет е да се сруши Груевски и да се врати нормалноста. Верувам дека Заев е свесен за тоа и досегашниот избор на снимки покажува дека тој ја остава во игра оваа опција. Се надевам СДСМ ќе покажат сенс за реал-политика, дури и по цена на некои од принципите кои јавно ги прокламираа. Зашто штетата што државата ќе ја претрпи од дополнителни три години под Груевски е далеку поголема од нечиј нарушен морален интегритет.

Comments

comments

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *