Архива за категоријата: Колумни

За јавниот простор, политиката и граѓаните

Јавниот простор е пред сè антрополошка категорија и во денешно време не подразбира единствено физички, т.е. географски простори, туку и виртуелни, пишува Елена Б. Ставревска во младинската онлајн колумна на Радио Слободна Европа.

Не само кои сме, ами и какви сме: пописни прашања во сенка

Пописот, освен што нуди податоци за моменталната состојба на населението и домаќинствата, индиректно може да понуди и увид во потребите и нееднаквоста на населението. Со тоа, јасни и прецизни податоци и индикатори се во коренот на било каква анализа за проблемите со кои се соочува населението, а со тоа и на решенијата на истите, пишува Елена Б. Ставревска во младинската онлајн колумна на Радио Слободна Европа.

Зошто пропаѓаат нациите

Зошто пропаѓаат нациите (“Why nations fail: the origins of power, prosperity and poverty”) од Дарон Аџемоглу (МИТ) и Џејмс Робинсон (Харвард) е името на новата книга која излезе овој февруари и полека станува една од најзначајните популарни книги од областа на развојната економија. Уште првата недела дебитираше на листата на бестселери на Њујорк Тајмс и понатаму добива одлични критики од сите значајни сватски списанија. Во неа авторите се обидуваат да дадат одговор на прашањето содржано во насловот: зошто некои држави се богати и просперираат, а зошто други тонат во сиромаштија?, и како втор дел: зошто пропаѓа Македонија?, пишува Горан Лазаревски.